Udforsk det ukendte Østbhutan

Oplev det meget lidt besøgte østlige Bhutan med bus og let vandring

Turbeskrivelse

På denne tur rejser vi igennem nogle af de mindst besøgte dele af Bhutan. Det er en enestående mulighed for at udforske områder i Bhutan som besøges af ganske få turister, og det er en yderst sjældent udbudt rejse til områder som har meget at tilbyde i form af natur, kultur og historie. Vi har på denne rejse indlagt en moderat vandretur på ca. tre timer nær grænsen til Indien for at besøge landsbyen Omba og det afsidesliggende kloster Omba goemba, som er bygget på en klippevæg i et helt unikt pilgrimsområde. I vintermånederne kan vi i det nordøstlige Bhutan besøge Bomdeling Nationalparken, som er et af den udryddelsestruede sortnakkede tranes få overvintringssteder. Om foråret trækker tranerne nordpå til deres yngleområder i Tibet.

Rejsen går igennem fantastiske skov- og bjerglandskaber, og du kommer tæt på mange gamle og interessante templer og klostre. Du oplever den unikke kultur i det østligste Bhutan, og der bliver rig lejlighed at stoppe op i de små landsbyer undervejs og opleve hvordan folk lever. Vores indfødte guide vil hjælpe med at skabe kontakt til indbyggerne.


I den bhutanske grænseby Samdrup Jongkhar mødes vi af vores lokale guide, og eventyret starter i lavlandet. Efter en overnatning bliver vi kørt op igennem bjerge dækket af skove af bambus, bananplanter, rhododendron samt fyr og pinjer til Trashigang, som ligger i ca. 1.100 meters højde. Bjergpassene er dekorerede med farvestrålende bedeflag, hvorfra der blæser bønner for en god rejse ned i dalene, og herfra kan vi nyde den første udsigt til Himalayabjerg-kæden. Undervejs stopper vi ved nogle af de små templer og klostre,og vi besøger det Nationale Center for udvikling af Vævning, hvor bl.a. udstillingen af planter til naturlig farvning er interessant.

I Trashigang, en hyggelige by med et stort bedehjul på byens centrale plads, besøger vi en af Bhutans ældste dzongs, hvorfra hele det østlige Bhutan blev styret fra det 17. århundrede til begyndelsen af det 20. årh. Her er det obligatorisk for bhutanesere at bære deres nationaldragt, og vi andre forventes også at være velklædte. Desværre er denne dzong nok stadig under renovering efter et jordskælv i 2009, men det er alligevel muligt at besøge den.

Fra Trashigang kører vi langs med floden Gonri Chu ind i det aller østligste Bhutan. Vi besøger små landsbyer og lokale vævere, hvor vi har mulighed for at købe tørklæder i råsilke og bomuld. Vi passerer bjergsider med terrasser, og kort før Phongme kommer vi til nonneklostret Thekchok Kunzang Choeden. Fra klostret vandrer vi tilbage til Radi langs floden.


Der er mange spændende historier og myter knyttet til det maleriske tempel Gom Kora, hvor man kan blive renset for synd hvis man kan bære en sten tre gange rundt om en lille chorten, eller komme til paradis ved at klatre op ad en stejl væg. Jeg anbefaler dog ikke at man forsøger nogen af delene. Tre km efter Gom Kora plejer der at holde en lille flok aber til oppe ad bjergskråningen.

I Trashi Yangtse besøger vi det Nationale Institut for Zorig Chusum, en skole hvor man dyrker seks af de 13 bhutanske kunstarter og håndværk, bl.a. thangka-maling, broderi og trædrejning.

I Mongar besøger vi den imponerende dzong med skinnende gyldent tag og en fantastisk udsigt ud over byen og de omkringliggende bjerge. Herfra går turen videre til den lille traditionelle landsby Khoma, hvor næsten alle kvinder er dedikerede vævere. På en klippeafsats højt hævet over den nærliggende Lhuentse finder vi byens gamle dzong, hvor vi har mulighed for at se syv lhakhangs (templer), hvis der er nogen med en nøgle når vi kommer. På vej tilbage mod Mongar svinger vi op ad bjergsiden og besøger verdens største gurustatue, som majestætisk skuer ud over dalen.

Bil og chauffør står til rådighed på hele turen, men en stor del af den lokale sightseeing vil foregå til fods, da man på den måde kommer tættere på både befolkning, kultur og den omgivende natur.


Praktiske oplysninger

Højden vil ikke påvirke dig væsentligt på denne rejse, idet vi kun kortvarigt kommer over 2.000 meter. Selv om man vil kunne mærke at man bliver nemmere forpustet, er det lavere iltindhold i luften ikke noget du behøver at bekymre dig om på denne rejse.

Klimaet i Bhutan varierer fra tropisk jungle til alpint og snedækkede bjerge. På denne tur skal vi i foråret regne med kølige nætter, men vi kan forvente mange dage med klart vejr og en stærk sol, som luner i løbet af dagen, og der falder ikke meget nedbør. Det tilrådes dog at medbringe varmt tøj til de kølige morgener og aftener. Fra april til oktober kan dagtemperaturerne i Trashigang komme op på 30 grader. Læs mere om klimaet i Bhutan.

Overnatning sker på gode middelklassehoteller, men i Omba og Khoma bor vi hos en familie som driver et lille guesthouse i et traditionelt hus. Her er tæpper til rådighed, men det anbefales at medbringe lagenpose og evt. sovepose. I Omba og Khoma er der ikke mulighed for enkeltværelse.

Til og fra Bhutan Vi flyver fra København via Delhi til Guwahati i det østlige Indien, hvorfra vi fortsætter i bil direkte til den bhutanesiske grænseby Samdrup Jongkhar. Hjemturen foregår samme vej.Forslaag til dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København

Afrejse fra København med ankomst til Delhi tidlig morgen.


Dag 2: Fra Delhi til Samdrup Jongkhar (Bhutan)

Om formiddagen fortsættes med indenrigsfly videre fra Delhi til Guwahati lufthavn i den østindiske delstat Assam. Herfra køres vi til Samdrup Jongkhar, hvor vi modtages af vores bhutanske guide. Inden aftensmaden bliver der tid til at gå lidt rundt i byen og mærke stemningen og nyde synet af de smukke bygninger.


Dag 3: Fra jungle mod Himalayabjergene

Fra grænsebyen har vi en køretur på 160 km op igennem skovklædte bjerge med et rigt fugleliv. Undervejs får du de første glimt af Himalayabjergkæden, og vi besøger det Nationale Institut for vævning, som ledes af Bhutans Nationale Kvindesammenslutning, samt templet Zangto Pelri Lhakhang i Kanglung. Overnatning i Trashigang.


Dag 4: Langs Gonri Chhu øst for Trashigang

Vi starter dagen med at se os om i den lille Trashigang, hvis centrum bl.a. kendetegnes ved en stor bedemølle. Byens dzong forventes stadig at være under renovering efter et ødelæggende jordskælv i 2009, men det er spændende at se hvordan det minutiøse restaureringsarbejde gennemføres.

Vi fortsætter op langs floden Gonri Chhu med rismarker op ad skråningerne og små hyggelige landsbyer med med stærke traditioner for vævning i silke og bomuld. I Rangjung besøger vi det moderne privatejede kloster Rangjung Yoesel Chholing, som blev grundlagt i 1990. Det er omført og drives af en søn af en reinkarneret lama, hvis søn også er reinkarneret. Som de fleste templer her i Østbhutan, er templet dedikeret til Guru Rimpoche, grundlæggeren af buddhismen i Bhutan.

Snart kommer vi til Thekchok Kunzang Choeden nonnekloster og over Phongmey finder vi landsbyens lhakhang med dens statue af den magtfulde Bodhisattva Chenrisig med 1000 arme og 11 hoveder. Fra nonneklostret vandrer vi cirka en time langs floden mod væverlandsbyen Radi, hvor vi besøger et lille vævecenter, hvor vi både kan se arbejdsprocessen og det færdige arbejde, som selvfølgelig også kan købes. Overnatning i Rangjung.


Trashigang til Trashi Yangtse

Med fantastiske udsigter kører vi ned mod floden Drangme Chu, som vi følger til det smukke og traditionsrige tempel Gom Kora. Her kan vi også få testet hvor meget vi har syndet, og dem der har mod på det, kan klatre op ad en væg og ind i Paradis. Vi fortsætter nordpå op gennem den skovklædte dal til Trashi Yangtse, hvor vi udforsker Chorten Cora, og det Nationale Institut for Zorig Chusum, de 13 kunstarter, man regner med i Bhutan. Fra byens nye dzong har vi en fantastisk udsigt over byen og det omkringliggende område.

Overnatning i Trashi Yangtse.


Dag 6: Trashi Yangtse og vandring til Omba

Morgenen i Trashi Yangtse har en helt speciel stemning, og inden vi forlader byen, besøger vi den gamle dzong, som i dag bruges som kloster. Derfra snor vejen sig langs Kulong Chhu, som snart støder til Drangme Chu. Med lidt held finder vi aber i træerne langs de skovklædte bjergveje.

Dagens mål er landsbyen Omba med klostret Omba Gonpa, som ligger dramatisk på en klippevæg højt hævet over de vigtigste helligdomme, Omba Ney. Stedet er ét af tre unikke pilgrimssteder i Bhutan; de andre er Aja i Mongar og Hungrel i Paro-distriktet. Omba ligger et par timers gang fra grænsen til den indiske delstat Arunachal Pradesh, hvortil man eksporterer en del frugt og nødder.

I den lille landsby Sep efterlades bilen og hovedparten af vores bagage, og vi begiver os ud på en to-tre timers vandretur ad skovbevoksede bjergskråninger til den lille hyggelige landsby Omba, der omfatter 16 husholdninger. Befolkningen lever hovedsaligt af deres små jordlodder med bl.a. tomat, valnødder, klementiner og forskellige grøntsager. Som de fleste bhutanesere er folk her meget gæstfri, og vi vil få mulighed for at se hvordan de bor. Da jeg besøgte Omba i december 2017, fik jeg at vide at der blot havde været 15 udlændinge i landsbyen det år.

Afhængigt af den enkeltes interesser, kan man fordele eftermiddagen mellem at udforske landsbyen og gå op ad bjergsiden til Omba Ney og evt. videre til Omba Gonpa. Det tager 2-3 timer at gå helt op og tilbage til landsbyen.

I dag bærer vi hver vores rygsæk med fornødenheder til en overnatning på Omba's homestay.


Dag 7: Fra Omba til Mongar

Efter morgenmaden vandrer vi videre forbi Omba-vandfaldet til Kheni, hvor vores bil venter på os. Kheni er en lidt større landsby, hvortil beboerne i Omba skal gå for et komme til lægen eller i skole.

Ud på eftermiddagen når vi Mongar, hvor vi kan nå en byvandring og bl.a. se den store bedemølle inden middagen står klar.


Dag 8: Mongar, Lhuentse og Khoma

Vi kører ned til broen over Kuru Chhu, hvor folk fra de omkringliggende landsbyer samles for at sælge deres frugt og grønt. Vi følger floden til Lhuentse, hvor vi spiser frokost med udsigt til den malerisk beliggende Lhuentse Dzong fra fra 1654, der ligger på en klippe højt hævet over byen. Vi overnatter i den lille traditionelle væverlandsby Khoma, hvor vi kan opleve hvordan kvinderne samles for at væve i mindre grupper. Der er også mulighed for en kort vandretur i de omkringliggende bjerge.

Privat overnatning i Khoma.


Dag 9: Den store guru-statue og Mongar

I nærheden af Khoma skal vi opleve en af Bhutans farvestrålende festivaller med maskedans. Over middag kører vi op til Tangmachu og verdens efter sigende største guru-statue, som højt over floden skuer ud over det omliggende landskab. Det virker lidt surrealistisk at en 45 meter høj statue er placeret i bjergene så langt fra alfarvej.

Overnatning i Mongar, hvor vi besøger den meget smukke Mongar Dzong inden middagen på hotellet.


Dag 10: Dramitse Goemba

Efter et besøg på Mongar marked, som er delt i flere etager, kører vi op mod Drametse Goemba, som er et af de største og vigtigste klostre i det østlige Bhutan. Klostret, som bebos af omkring 90 munke, deriblandt en del drenge-munke, blev kraftigt beskadiget af jordskælv i 2009, men man er ved at være færdig med restaureringen. Overnatning i Trashigang.


Dag 11: Tilbage til lavlandet

Vi forlader Trashigang og sætter atter kursen mod Samdrup Jongkhar og den indiske grænse, hvor vi overnatter. Udsigten fra bjergvejene er enestående, og undervejs bliver der mulighed for at besøge et par templer, bl.a. Dewathang, som er bygget af den kendte lama og filminstruktør Jamyang Khyentse Norbu. Han har instrueret film som Travellers and Magicians (2003) og den kontroversielle Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait (2017). På vej ind i Samdrup Jongkhar besøger vi byens Dzong.


Dag 12: Hjemrejse

Vi kører til Guwahati Airport i Indien, hvorfra vi har en kort flyvetur til New Delhi. I Delhi har vi en overnatning inden hjemrejsen til Danmark næste dag.


Dag 13: Ankomst til København

Vi ankommer til København.