I den afskyelige snemands fodspor

Enestående vandretur i nyligt åbnede områder i Østbhutan

Turbeskrivelse

På denne tur vandrer vi igennem noget af den mest uberørte natur i Bhutan, og vi kommer vi tæt på det halvnomadiske Brokpa-folks kultur, som har været uændret i mange år. Brokpa'erne lever stadig i stærk afhængighed af deres yakokser, og de er kulturelt meget forskellige fra resten af den bhutanske befolkning, hvilket bl.a. ses på deres påklædning. Sakteng dalen er stadig i høj grad uberørt af omverdenen, og udover kultur skal vi se spændende planter og fantastiske bjerge. Det er et af de lettere treks i Bhutan med vandrehøjde mellem 1.500 og godt 4.000 meter, men man skal være forberedt på hårde stigninger.

Vi vandrer igennem nogle af de mindst besøgte dele af Bhutan, som først blev åbnet for udlændinge i 2011. Indbyggerne her og de yakhyrder vi støder på undervejs, ser ikke mange besøgende, så på denne tur har vi gode muligheder for at opleve det autentiske liv i Himalaya. Den vandresti der tidligere har været brugt af lokale og vandrere til Merak, er for et par år siden blevet lavet til vej, så derfor har Don Quijote Rejser i samarbejde med vores partner i Bhutan fundet en ny rute, som indbyggerne i Merak bruger når de skal afsætte deres Yak-ost på markedet i Khaling.

Det meste af vandreturen finder sted i Sakteng Wildlife Sanctuary, som blev oprettet i april 2003 med det formål at beskytte en unik forening af biologisk og kulturel diversitet i området. Nationalparken dækker et område på 650 kvardratkilometer og støder op til den indiske dalstat Arunachal Pradesh i nord og øst. Nationalparken er forbundet med Khaling Wildlife Sanctuary igennem en biologisk korridor,som indgår i Bhutan Biological Conservation Complex (B2C2). Sakteng Wildlife Sanctuary er også kendt som Migoi (Yeti) Nationalparken, som blev oprettet for at give den afskyelige snemand (migoi på dzongkha) lidt ro, så ham skal vi også være på udkig efter.

Efter vandreturen i Sakteng Wildlife Sanctuary skal vi opleve andre dele del af Bhutans kultur og natur med kortere vandreture langs floden Gamri Chhu og ind til Omba med klostret Omba Goemba på en klippevæg højt hævet over landsbyen. Rejsen i 2019 slutter i Trashigang, hvor vi skal overvære den traditionsrige festival Trashigang Tshechu med maskedans.


Praktiske oplysninger

Sværhedsgraden. Du skal være forberedt på at vandre opad i stor højde i flere timer i træk, men vi har ikke travlt, så vi holder de nødvendige pauser undervejs. Denne vandretur er krævende, idet det højeste pas er godt 4.000 højt, og deltagelse forudsætter at du er i god fysisk form, og at dit helbred er i orden.

Deltagere over 70 år anbefales at konsulterer egen læge inden endelig tilmelding. Turen er dog planlagt med rimelig tid til akklimatisering.


Klimaet i Bhutan varierer fra tropisk jungle til alpint og snedækkede bjerge. På denne tur kan vi om vinteren regne med at solen varmer os det meste af dagen, og regn er en sjældenhed, men i de højest beliggende områder kan der være frost døgnet rundt der hvor solen ikke når ned. Forår og efterår er temperaturerne højere, og der vil stadig være mange dage med klart vejr, men vi skal være forberedte på nattefrost. Læs mere om klimaet i Bhutan.


Campingudstyret, som består af solide to–personers telte, madrasser samt toilet- og messetelt, bliver stillet op og taget ned for os. I messeteltet spiser vi ved borde og stole, og der er lys, så vi kan skrive og læse lidt om aftenen. De fleste går dog tidligt til ro, for vandredagene er anstrengende og starter tidligt. På vandreturen til Merak overnattes i telt, mens vi i Omba bor vi hos en familie der driver et lille guesthouse. I Omba er der ikke mulighed for enkeltværelse.

Dit eget udstyr omfatter bl.a. en varm sovepose, gode vandrestøvler og gerne vandrestav(e). Om dagen bærer du på en dagrygsæk med vandflaske, skiftetøj, snacks og andre nødvendige personlige ejendele. Den øvrige bagage transporteres på pakdyr; yakokser eller ponyer.

Overnatning før og efter vandreturen sker på gode middelklassehoteller.


Forslag til dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København

Afrejse fra København sent på dagen med ankomst til Delhi tidligt næste morgen.


Dag 2: Fra Delhi til Samdrup Jongkhar (Bhutan)

Om formiddagen flyver vi videre fra Delhi til Guwahati lufthavn i den østindiske delstat Assam. Herfra køres vi til Samdrup Jongkhar, hvor vi modtages af vores bhutanske guide. Inden aftensmaden bliver der nok tid til at gå lidt rundt i byen og mærke stemningen og nyde synet af de smukke bygninger.


Dag 3: Fra jungle mod Himalayabjergene

Fra grænsebyen har vi en køretur på omkring 120 km op igennem skovklædte bjerge med et rigt fugleliv til Khaling. Undervejs får vi de første glimt af Himalayabjergkæden, og i Khaling besøger vi det Nationale Institut for vævning, som ledes af Bhutans Nationale Kvindesammenslutning.

Overnatning i telt i Khaling.


Dag 4 - 7: Vandring til Merak (3.520 m)

Efter et solidt morgenmåltid begiver vi os ind i de skovklædte bjerge mod Merak, som vi når efter fire dages vandring. Personalet sørger for at slå lejren ned og laste pakdyrene. De indhenter os i løbet af formiddagen, og når vi ud på eftermiddagen når dagens endemål, modtages vi med eftermiddagste / -kaffe.

På vej mod Merak passerer vi den smukke sø Dangling Psho, og vi skal over Phreng La passet. Vi følger Nyera Ama Ri floden ind til Merak.

Hvis der er plads i Meraks guesthouse, overnatter vi der; ellers slår vi lejr lige uden for byen på et sted der har en fantastisk udsigt over bjergene med landsbyen i forgrunden. I Merak kan vi besøge Samtenling Lhakhang (tempel), se vævning og i øvrigt udforske området og landsbyen med dens ca. 140 familier. Det er ikke usandsynligt at du vil blive inviteret ind til smørte af nogle af familierne.


Dag 8: Vandring til Miksa Teng (2.850 m)

Efter en god nats hvil, er vi klar til en lang vandredag fra Merak over Nagchung La (4.140 m.), hvorfra Bhutans højeste bjergtop, Gangkar Punsum (7,550m) ikke ser ud til at ligge langt væk. Vi fortsætter ned til en bred flod, som vi følger til vores lejr, Miksa Teng. Her camperer vi mellem store rhododendronbuske, som blomstrer om foråret. Dagen byder på et par stejle stigninger, og vi skal regne med 7-8 timers vandring. De mange smukke fugle i området tæller bl.a. himalayafasanen, og hvis vi er heldige, kan vi også spotte den røde panda, mens det er meget usandsynligt at se sneleopard eller brun bjørn, som også lever i dette isolerede landskab.


Dag 9: Vandring til Sakteng (2.985 m)

Fra Miksa Teng starter vi med en stigning på omkring 300 højdemeter til et lille pas. Derfra fortsætter vi ned gennem gennem skoven til Sakteng (2.985 m), som lokalt også kendes som Beyul Tama Jang, som betyder de skjulte rhododendrons paradis, så om foråret er det et meget smukt område. Efter en stejl stigning har vi ca. en halv time ned til Sakteng, som ligger smukt omgivet af skovbevoksede bjerge. Indbyggerne er meget religiøse, og ikke langt derfra på den anden siden af grænsen til Indien ligger flere vigtige buddhisttempler.

Sakteng er en interessant lille landsby, der består af omkring 60 familier, som er meget religiøse, og på sommerens Sakteng Festival opføres bl.a. Yakdans og Ache Lhamo dansen, som begge er unikke for brokpakulturen, og de er temmelig forskellige fra de maskedanse som kan opleves i andre dele af Bhutan.


Dag 10: Vandring langs Gamri Chhu

Fra Sakteng bliver vi kørt ned langs floden Gamri Chhu med rismarker op ad skråningerne og små hyggelige landsbyer med med stærke traditioner for vævning i silke og bomuld. Over Phongmey finder vi landsbyens lhakhang med dens statue af den magtfulde Bodhisattva Chenrisig med 1000 arme og 11 hoveder, og snart kommer vi til Thekchok Kunzang Choeden nonnekloster, hvorfra vi vandrer langs floden mod væverlandsbyen Radi. Undervejs besøger vi lokale vævere, hvor vi kan se arbejdsprocessen og det færdige arbejde.

I Rangjung besøger vi det moderne privatejede kloster Rangjung Yoesel Chholing, som blev grundlagt i 1990. Det er opført og drives af en søn af en reinkarneret lama, hvis søn også er reinkarneret. Som de fleste templer her i Østbhutan, er templet dedikeret til Guru Rimpoche, grundlæggeren af buddhismen i Bhutan.

Overnatning på hotel i Rangjung.


Dag 11: Vandring til Omba

Dagens mål er landsbyen Omba med klostret Omba Gonpa, som ligger dramatisk på en klippevæg højt hævet over de vigtigste helligdomme, Omba Ney. Stedet er ét af tre unikke pilgrimssteder i Bhutan; de andre er Aja i Mongar og Hungrel i Paro-distriktet. Omba ligger et par timers gang fra grænsen til den indiske delstat Arunachal Pradesh, hvortil man eksporterer en del frugt og nødder.

Vi kører over bjerge med små isolerede landsbyer til Sep, hvor bilen og hovedparten af vores bagage efterlades. Vi begiver os ud på en to-tre timers vandretur ad skovbevoksede bjergskråninger til den lille hyggelige landsby Omba, der omfatter 16 husholdninger. Befolkningen lever hovedsaligt af deres små jordlodder med bl.a. tomat, valnødder, klementiner og forskellige grøntsager. Som de fleste bhutanesere er folk her meget gæstfri, og vi vil få mulighed for at se hvordan de bor. I de to foregående år har der været under en snes udlændinge i landsbyen.

Afhængigt af den enkeltes interesser, kan man fordele eftermiddagen mellem at udforske landsbyen og gå op ad bjergsiden til Omba Ney og evt. videre til Omba Gonpa. Det tager 2-3 timer at gå helt op og tilbage til landsbyen.

I dag bærer vi hver vores dagrygsæk med fornødenheder til en overnatning på Omba's homestay.


Dag 12: Fra Omba til Trashi Yangtse

Efter morgenmaden vandrer vi videre forbi Omba-vandfaldet til Kheni, hvor vores bil venter på os. Kheni er en lidt større landsby, hvortil beboerne i Omba skal gå for et komme til lægen eller i skole.

Vi får en sen frokost i Trashi Yangtse, hvor vi udforsker Chorten Cora og det Nationale Institut for Zorig Chusum, de 13 kunstarter, man regner med i Bhutan. Sidst på dagen bliver der tid til en lille vandretur rundt i Trashi Yangtse, hvor vi nyder stemningen og de smukke bygninger.

Dag 13: Festival i Trashigang

Inden vi forlader Trashi Yangtze, besøger vi byens gamle dzong, som i dag bruges som kloster. Derfra snor vejen sig langs Kulong Chhu, som snart støder til Drangme Chu. Med lidt held finder vi aber i træerne langs de skovklædte bjergveje. På rejsen i efteråret 2019 vil der i Trashigang være mulighed for at overvære den farvestrålende festival Trashigang Tshechu, hvor vi kan se nogle af de traditionelle maskedanse.


Dag 14: Tilbage til lavlandet

Vi forlader Trashigang og sætter atter kursen mod Samdrup Jongkhar og den indiske grænse, hvor vi overnatter. Udsigten fra bjergvejene er enestående, og undervejs bliver der mulighed for at besøge et par templer, bl.a. Zangto Pelri Lhakhang i Kanglung og Dewathang, som er bygget af den kendte lama og filminstruktør Jamyang Khyentse Norbu. Han har instrueret film som Travellers and Magicians (2003) og den kontroversielle Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait (2017). På vej ind i Samdrup Jongkhar besøger vi byens Dzong.



Dag 15: Kørsel til Guwahati og fly til Delhi

Vi forlader Bhutan og kører til Guwahati, hvorfra vi flyver til Delhi, hvor der overnattes inden hjemrejsen næste morgen.


Dag 16: Hjemrejse til København

Fly fra Delhi og ankomst til København samme dag.