På cykel fra Paro til Bumthang

Kulturel cykeltur med fascinerende landsbyer og fantastiske bjerglandskaber

Turbeskrivelse

Denne tur bringer dig på cykel gennem fantastiske bjerglandskaber og tæt på de vigtigste kulturelle og historiske steder i Kongeriget Bhutan. Derudover bliver der rig lejlighed at stoppe op i de små landsbyer undervejs og opleve hvordan folk lever, og vores indfødte guide vil hjælpe os med at skabe kontakt til indbyggerne.

Vi starter blødt op med to overnatninger i Paro. Vi cykler lidt rundt i området og vandrer op til det ikoniske Taktshang kloster – Tigerreden – som er lidt af et vartegn for Bhutan.

Den første rigtige cykeldag kan betragtes som opvarmning i moderat højde. Vi følger Parofloden de første ca. 25 km ned til Chuzom, hvor vi støder til Thimphufloden, der viser os vejen op til Bhutans hovedstad Thimphu.

Fra Thimphu sætter vi kurs mod det 3.115 meter høje Dochu La, hvor vi indtager en velfortjent frokost med udsigt mod den bjergkæde der i nord danner grænsen til Tibet. Fra passet ruller vi ned mod Punakha, hvor vi besøger Punakha Dzong; et kombineret fort og kloster som i århundreder udgjorde magtbasen i Bhutans system af reinkarnerede herskere. Inden vi kører til vores hotel, tager vi ind til Chimi Lakhang, et smukt lille kloster som i det 15 årh. blev bygget af Guru Drukpa Kunley, hvis utraditionelle syn på sex stadig kommer til udtryk på mange husmure.

Fra Punakha har vi en fuld dag op over Lowa La passet til den smukke Phobjikha–dal med flere spændende templer. Her kan vi se de udryddelsestruede sorthalsede traner, hvis ikke de har trukket nordpå til deres yngleområder i Tibet. Vi besøger det 450 år gamle Gangte kloster og de karakteristiske landsbyer i området. I Phobjikha-dalen vil der være mulighed for privat overnatning hos en landsbyfamilie, men dem der foretrækker det, kan overnatte på hotel.

Den efterfølgende dag har vi en kortere stigning tilbage over Lowa La og siden Pele La, og derefter triller vi nedad det meste af vejen til Trongsa. Vi cykler ned ad bjerge beklædt med rhododendronskove og bambus, og undervejs er der gode muligheder for at se rhesusaber.


På sjette cykeldag er vi klar til at sno os op ad de 28 km til det 3.425 meter høje Yotong La, der som alle bhutanesiske pas er rigt udsmykket med farvestrålende bedeflag. Nedcyklingen efter passet gå gennem skove af fyr, pinjer og bambus, og vi stopper ved nogle af de små templer og klostre undervejs til Bumtang, hvor vi har tre overnatninger.

De sidste to cykeldage bringer os rundt til små spændende landsbyer, templer og klostre omkring Bumtang. Turen planlægges så vores besøg skulle passe med en af Kongerigets mange festivaler.

Busturen tilbage til Paro tager to dage, og på vejen besøger vi Trongsa Dzong, som er nært knyttet til kongefamilien og måske den mest spektakulært placerede Dzong. Inden vi forlader Bhutan, har vi lidt tid til at shoppe i Paro.


Praktiske oplysninger

Vejene snor sig på bjergsiderne eller gennem dalene, og selv om vi på det meste af strækningen cykler på hovedvejen igennem Bhutan, er vejen ikke særlig trafikeret. Det er i princippet en asfaltvej, men da man er ved at udvidde den til to spor (ét i hver retning), er der meget vejarbejde, og derfor er asfalten ofte ødelagt.

Den fysiske udfordring ligger dels i de høje pas, dels i de lange opkørsler, og deltagelse forudsætter at du er i en god fysisk form, og at dit helbred er i orden. Deltagere over 70 år anbefales at konsulterer egen læge inden endelig tilmelding. Turen er dog planlagt med rimelig tid til aklimatiseing, og den højeste overnatning finder sted i omkring 2.900 meters højde. Dem der har lyst kan blive kørt op til passene og cykle ned.


Klimaet i Bhutan varierer fra tropisk jungle til alpint og snedækkede bjerge. På denne tur kan vi om foråret regne med pæne temperaturer, og vi kan forvente mange dage med klart vejr og stærk sol. Der plejer ikke at falde meget nedbør på denne årstid. Læs mere om klimaet i Bhutan.

Overnatning sker på hotel, men i Phobjikha–dalen er det muligt at bestille privat overnatning hos en familie i et traditionelt hus for et begrænset antal deltagere. Hotelstandarden i det vestlige og centrale Bhutan er ganske god, men vælger man privat overnatning, skal man ikke regne med brusebad og rindende vand. Hygiejnen er dog helt i orden. Der tilbydes varmt og koldt vand i vandfade.

Cykel og udstyr Det anbefales at leje cyklerne i Bhutan, men det kan også lade sig gøre at tage din egen med. Der er en følgebil med mekaniker samt både en indfødt og en dansk cykelguide. Din bagage transporteres af følgebilen, som også kan give et lift hvis behovet skulle opstå. Om dagen cykler du med vandflaske og evt. lidt ekstra tøj til nedkørslerne og andre nødvendige personlige ejendele. Den øvrige bagage transporteres i bilen. Det er påbudt at køre med cykelhjelm.

Forslag til dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København

Afrejse fra København til Kathmandu, Nepal.


Dag 2: Aklimatisering i Kathmandu

Ankomst til Kathmandu, Nepal tidlig morgen. Deltagerne afhentes og bliver transporteret til Rokpa Guest House, hvor der overnattes. Hotellet ligger 100 meter fra den store Boudha Stupa, som absolut er et besøg værd.


Dag 3: Ankomst til Paro

Fly fra Kathmandu til Bhutans eneste internationale lufthavn i Paro. Allerede i lufthavnen mærker vi den specielle stemning i Bhutan, og viforventer at have eftermiddagen til at opleve Paro. Overnatning på hotel i Paro.


Dag 4: Besøg i Taktshang Goemba

Vi cykler rundt i og omkring Paro og vandrer op til Taktshang Goemba (Klostret Tigerreden). Overnatning i Paro.


Dag 5: Cykling fra Paro til Thimphu

Cykling fra Paro til Thimphu (2.320 m.o.h.), 56 km. Vi følger Parofloden de første ca. 25 km ned til Chuzom, hvor vi støder til Thimphufloden, der viser os vejen op til Bhutans hovedstad Thimphu, hvor vi overnatter.


Dag 6: Cykling fra Thimphu til Punakha

Cykling fra Thimphu til Punakha (1.300 m.o.h.) over Dochu La (3.115 m.o.h.), 76 km. Vi sætter kurs mod det 3.115 meter høje Dochu La, hvor vi i godt vejr har udsigt mod den bjergkæde der i nord danner grænsen til Tibet. Fra passet ruller vi ned mod Punakha, hvor vi besøger Punakha Dzong; et kombineret fort og kloster som i århundreder udgjorde magtbasen i Bhutans system af reinkarnerede herskere. Inden vi kører til vores hotel, tager vi ind til Chimi Lakhang, et smukt lille kloster.


Dag 7: Cykling fra Punakha til Phobjikha

Cykling fra Punakha til Phobjikha–dalen (2.900 m.o.h.), over Lowa La (3.360 m.o.h.), 85 km. Fra Punakha har vi en fuld dag op over Lowa La passet til den smukke Phobjikha–dal med flere spændende templer. Her kan vi om vinteren se de udryddelsestruede sorthalsede traner, hvis ikke de har trukket nordpå til deres yngleområder i Tibet. Vi besøger det 450 år gamle Gangte kloster og de karakteristiske landsbyer i området.


Dag 8: Cykling fra Phobjikha til Trongsa

Cykling til Trongsa (2.316 m.o.h.) over Pele La (3.392 m.o.-h.), 90 km. Vi starter dagen med en kortere stigning tilbage over Lowa La og siden Pele La, og derefter triller vi nedad det meste af vejen til Trongsa. Vi cykler ned ad bjerge beklædt med rhododendronskove og bambus, og undervejs er der gode muligheder for at se rhesusaber.


Dag 9: Cykling fra Trongsa til Bumthang

Cykling over Yutong La (3.425 m.o.h.) til Jakar, Bumthang (2.580 m.o.h.), 70 km. Fra Trongsa snor vi os op ad de 28 km til det 3.425 meter høje Yotong La, der som alle bhutanesiske pas er rigt udsmykket med farvestrålende bedeflag. Nedcyklingen efter passet gå gennem skove af fyr, pinjer og bambus, og vi stopper ved nogle af de små templer og klostre undervejs til Bumtang, hvor vi har tre overnatninger.


Dag 10: Sightseeing i og omkring Jakar

Sightseeing på cykel i Bumthang–området. Overnatning i Jakar. 30-40 km.


Dag 11: Besøg i Ura med festivalbesøg i foråret 2017

Vi bliver kørt i bil op til Ura, en af Bhutans mest interessante landsbyer, over Shertang La (3.590 m.o.h.). På turen i foråret 2017 overværer vi festivalen Ura Yakchoe i Ura inden vi cykler de 49 km ned til Jakar.


Dag 12: I bil fra Jakar til Punakha

En lang dag med bus tilbage til Punakha med besøg i Trongsa Dzong på vejen.


Dag 13: I bil fra Punakha til Paro

Bus fra Punakha til Paro, hvor der bliver lidt tid til de sidste indkøb.


Dag 14: Fly Paro - Kathmandu

Vi forlader Bhutan og flyver til Kathmandu, Nepal.


Dag 15: Hjemrejse

Fly fra Kathmandu til København.